Wie weet hoeveel katholieke kerken er zijn die deze bijzondere onderscheiding hebben verworven? Hier vind je meer informatie:
www.groenekerken.nl
De Evangelische Kerk van Duitsland (EKD) heeft bekendgemaakt dat er in Duitsland momenteel meer dan 300 erkende fietskerken zijn. Het gaat om kerken met bijzondere faciliteiten voor fietsers en waar de fietsers
worden uitgenodigd om een moment van rust en bezinning te houden. De eerste fietskerk werd al in 2001 in Friedrichroda (Thüringen) geopend.
Om in Duitsland als fietskerk erkend te worden moeten de kerkgebouwen minstens van Pasen tot
31 oktober toegankelijk zijn, moeten er picknickbanken, fietsrekken, een drinkwaterfontein en sanitair voorzien zijn en moet er informatie te vinden zijn over de plaats en lokale bezienswaardigheden. Tegenwoordig wordt vaak ook een oplaadpunt voor elektrische
fietsen voorzien.
In België was de kerk van Sint-Anna-ten-Drieën op Linkeroever in Antwerpen de eerste fietskerk. De fietskerk van Onkerzeel (Geraardsbergen) heeft een eigen fietsmuseum.
Opmerkelijk
is dat katholieke parochies zich op dit onderwerp veel minder maifesteren dan protestantse gemeenten. Voorzover bekend zijn dit de katholieke parochies in ons land:
1.St.-Petrus Canisiuskerk, Molenstraat,
Nijmegen 2.St.-Jan de Doperkerk, Hoofddorp. 3.Ste Catharinakerk van Woudenberg (St.-Maartenparochie). 4.St.-Jan de Doperkerk, Boskoop 5.OLV.Tenhemelopnemingkerk, Houten 6. St.-Petrusbandenkerk, Driebergen-Rijsenburg
Het Startpakket voor een parochie of klooster
In het
aartsbisdom Utrecht is de eerste groene kerk de Ste Catharinakerk van Woudenberg (St.-Maartenparochie) nu gevolgd door de OLV Tenhemelopnemingkerk in Houten, St.-Petrusbandenkerk, Driebergen-Rijsenburg. Er zijn ook groene kloosters:
Abdij Koningsoord (Oosterbeek - Trappistinnen); Klooster (Huissen - Dominicanen);