Het houdt niet op! Ze hadden beter kunnen weten!

Niet te geloven! Het gaat maar door...
Na Harry Mulisch in zijn boek "De ontdekking van de hemel" (p.287), en na Herman Pleij bij de opening van de tentoonstelling "De zomer van Herman Pleij" in het Rijksmuseum Catharijneconvent, is het nu de Alkmaarse rechter John Reid die in het Zomeravondgesprek van de NRC de onbevlekte ontvangenis (zonder zonde, maar niet zonder seks!) van Maria verwart met de "maagdelijke" geboorte van Jezus. Hij moet er maar eens een Fokke & Sukke aan wijden. Dat helpt het misverstand misschien de wereld uit!

NB. Misschien is het nog gemakkelijker en effectiever om voortaan óók te spreken over de onbevlekte ontvangenis van Jozef. Hij heeft toch een grote rol gespeeld in de opvoeding van Jezus. Ook in de godsdienstige opvoeding: verhalen uit de TeNaCh (bijbel) vertellen, psalmen zingen, bidden, synagoge bezoeken..... Daarmee krijgt de vaderrol bij de godsdienstige opvoeding ook meer accent! Niet voor niets heeft enkele jaren geleden Jozef een grote plaats gekregen in het Eucharistisch gebed.

 Post scriptum voor de fijnproevers (?): Waarom Jozef in de Nederlandse Eucharistische teksten 'bruidegom' genoemd wordt is vreemd. Beter zou zijn 'echtgenoot'. Vermoedelijk is het een klakkeloos overnemen van het latijnse 'sponsus'. Zo betekent In het frans 'époux' ook 'echtgenoot'. In het Nederlands ben je na het huwelijk geen 'bruid en bruidegom''  meer, maar echtgenoten'.