Vanalleswat...

Wat vind je hier

1. Foto's o.a. expositie in de kapel van het Stiltecentrum in Hoog Catharijne, kasten 'Spiritualiteit' in boekhandel Broese - Kemink in Utrecht.

2. Humor - Cartoons 

3. Waarom tóch SPINARIO?. Verantwoording van de naam Spinario

 

 

Tekening De Volkskrant (Peter de Wit)

Ik kom liever in een lege dan in een volle kerk. Een lege kerk stemt tot nadenken; een volle kerk leidt vooral af. Guus Meeuwis

Herinnering aan de tentoonstelling "Een weg te gaan" uit de Kapel van het Stiltecentrum in Hoog Catharijne (Utrecht). juni 2015 Toen kon men met behulp van een gidsje de door Bredase diaken Rob van Uden samengestelde tentoonstelling bezoeken. Leidraad was daarbij het belangrijke document "De Kerk, op weg naar een gemeenschappelijke visie" van de Wereldraad van Kerken. Faith and order, paper 214.
De teksten willen een persoonlijke meditatie zijn, maar kunnen ook in groepen besproken worden. U vindt ze op de site www.oecumene.nl

Apokalyps?

SPINA is het latijnse woord voor DOORN.

Voor mensen die mijn handel en wandel een beetje kennen wordt snel duidelijk dat ik mijn naam eer aan doe. Het zal ze niet verbazen als ze lezen dat er in de Pastorale Weekbrief van de Lucasparochie iedere week een Stekel stond. Dat had niets met de rubriek in De Volkskrant te maken! Ons familieblad heette SPINA-ZIE. In mijn Emailadres zit het woord SPINeus, dat DOORNachtig betekent. SPINA lijkt me een mooi woord voor deze blogpagina's. In mijn kamer staan Christusdoorns en andere cactussen en een mooi houten stekelvarken. Allemaal toeval, maar toch wel aardig als je je daar wel bij voelt. Ik wil graag stekels verwijderen, hinderlijke en pijnlijke dingen, maar ook graag steken uitdelen en prikkelen. Ik hoop dat er ook iets van doorklinkt in de woorden die geschreven worden, door wie dan ook.

Nog iets over dat beeldje: Spinario is een jongen die een doorn uit zijn voet prutst. uit de eerste eeuw vóór Christus. Kunsthistorici vermoeden dat het hoofd en lichaam apart van elkaar gemaakt zijn. De haren van het hoofd vallen niet naar voren, wat je zou verwachten bij een voorover gebogen zittend figuur. Vermoed wordt dat het hoofd in eerste instantie gemaakt is voor een staand beeld.
Tijdens het WK voetbal in Brazilië ontdekten we dat er in Rome een beeld van SPINA-RIO staat. Die Spinario is te vinden in het Palazzo dei Conservatori. Het is daar geplaatst als onderdeel van een serie bronzen beelden die er door paus Sixtus IV in 1470 werden ondergebracht. Deze bronzen beelden vormden samen het begin van de Capitolijnse musea (musea voor Archeologische vondsten uit de Oudheid). Daarvóór was het beeld te vinden in het Lateraanse paleis.

Henk van Doorn, spirituaal van het Ariënsinstituut, seminarie van het aartsbisdom Utrecht

Abraham ontmoet de "heidense" priester Melchisedek, die brood en wijn offert. Deel van triptiek van Dirck Bouts Sr, 1464–67
Wat geweest is maakt ons wijzer!
De ontmoeting van beide heren, Abraham en Melchisedek, (Genesis 14,17-24) laat zien dat Abraham niets van de koning van Sodom wil aannemen: "volstrekt niets van wat uw eigendom is, nog geen draad of schoenriem". Hij geeft de andersdenkende alle ruimte om te leven en maakt geen gebruik van zijn overmacht. In de geschiedenis, ook die van de kerk, liggen veel wijze lessen besloten. Ook in onze tijd is het fantastisch mooi als het lukt respect te tonen voor iedereen zonder onderscheid. Dat kan alleen als grenzen vervagen en iedereen in onze (leef) wereld welkom is. Een blogboek kan een bijdrage zijn.